22 Mayıs 2011 Pazar

Seçim yazıları: Milletvekili dağılım senaryoları

Hemen bazı hesaplar yapalım, AKP'nin son durumlarda anayasal çoğunluğu yakalayıp yakalayamama durumlarında ne değişiklikler olduğuna bir bakalım.

1) Kaset skandallarından önce
Kaset skandallarından önce yapılan anketler, üç aşağı-beş yukarı oy dağılımını şöyle tahmin ediyordu: AKP %45, CHP %27, MHP %12, BDP/Bğmsz %8, diğer %8. Buna göre MV dağılımı (www.bilinclioy.com sitesine göre): AKP 319, CHP 150, MHP 50, BDP/Bğmsz 31. Bu durumda AKP değil 367'yi, anayasa değişikliğini Meclis'ten geçirmesini sağlayacak 330'u bile elde edemiyordu.

2) Kaset skandalından sonra, MHP'nin kaybolan oyları CHP'ye gidiyor
Bu durumda oy dağılımını MHP 4 yüzdepuan oyu, CHP'ye gidecek şekilde değiştiriyorum. Bakın MV dağılımı nasıl değişiyor: AKP 335, CHP 183, BDP/Bğmsz 32. AKP bu durumda 330'u geçiyor.

3) Kaset skandalından sonra, MHP'nin kaybolan oyları AKP'ye gidiyor
Bu durumda oy dağılımını (1) no'lu senaryoya göre MHP'nin 4 yüzdepuan oyu AKP'ye gidecek şekilde değiştiriyorum. AKP 358 oluyor, 367'yi yakalayamıyor.

4) Uçuk AKP başarısı senaryosu
AKP'nin %52'yi geçtiği yönünde bazı anket sonuçları Ekşi Sözlük'te konuşulmaya başladı. Bir de o hesabı yapalım. Oy dağılımı: AKP %53, CHP %25, MHP %6, BDP/Bğmsz %8, diğer %8. Bu durumda MV dağılımı: AKP 377!, CHP 142, BDP/Bğmsz 31. Tayyip başkan.

Bu konuyla ilgili çok daha bilimsel ve düzgün bir değerlendirme için bkz. http://betam.bahcesehir.edu.tr/tr/2011/04/milletvekili-dagilim-senaryolari-ve-yeni-anayasa/

Milletvekillerinin iller arası dağılımıyla ilgili YSK tarafından yapılan son değişikliklere ilişkin değerlendirme için bkz. http://www.tepav.org.tr/tr/haberler/s/2048

Bayburt, tek milletvekili olan tek il bu arada! Halil Gürhanlı'ya selam olsun, blog'umuzun değeri anlaşılsın. Biz Bayburt'un extraordinaire haline dikkat çekmiştik!

Bundan sonraki yazımda TRT Müzik Ödülleri'yle Kral Müzik Ödülleri'ni karşılaştırayım diyorum, ne dersiniz?



3 yorum:

Balıkpazarı dedi ki...

Bence cok isabetli olur TRT ve Kral muzik odullerini karsilastirman, derim.

aytugs dedi ki...

Bu değerlendirmelerinden ve Türkiye siyaseti bilginden bir bok olmaz diyorsun, di mi Alpercim? Şu an ben de tam öyle hissediyorum... Evet, yarından itibaren Kral-TRT Müzik Ödülleri karşılaştırmaları gibi yazılarla karşınızdayım. Ya da o bile çok sofistike: Dizi dünyasından haberler, topçular-popçular, yaza damgasını kim vuracak? gider bundan sonra, bilginize...

Balıkpazarı dedi ki...

Yok ya oyle demek istememistim, estagfurullah. Oylesine yazmisim, blog'a hic yazan yok diye.