26 Eylül 2011 Pazartesi

Fransa Senatosunda İstanbul Doğumlu Bir Senatör

25 Eylül 2011 Fransa senato seçimlerinde Esther Benbassa, Paris'in Val de Marne bölgesinden senatör seçildi. Sonuçlar akşam saatlerinde belli oldu. Senato'nun tamamı değil belirli bir orandaki temsilcileri değiştirildi bu seçimle. Seçim sonucunda, senatoda sol partiler sağ'a karşı 1958'den bu yana ilk defa üstünlük sağlamış durumda. Gelecek baharda yapılacak başkanlık seçimlerine olan etkisi, veya etkisizliği, Fransa'da tartışılacak bir konu haline geldi bile şimdiden.



Benbassa 1950 senesinde İstanbul'da doğmuştur. Fransa'nın çok önemli bir bilim merkezi olan CNRS bünyesinde, 1989'dan 2000 yılına kadar araştırmalarını sürdürmüştür. Sonrasında gene çok prestijli bir diğer eğitim kurumu olan EPHE'de önemli bir göreve seçilmiştir. Daha ayrıntılı bir yaşam öyküsüne Fransızca Wikipedia'dan ulaşabilirsiniz.
http://fr.wikipedia.org/wiki/Esther_Benbassa


Blogumuzun eski takipçileri kendisinin Gazze'deki Mavi Marmara olayına dair yazdığı bir yazıyı okumuştu zaten. Okumayan okurlarımız için linki burada:
http://fikirmahsulleriofisi.blogspot.com/2010/06/biz-diaspora-yahudileri-israilin-kafa.html

Osmanlı ve Türkiye Yahudileri üzerine birçok eseri olmasının ötesinde, sadece üniversiteye tıkılı bir akademisyenin çok ötesinde son derece aktif bir siyaset figürü ayrıca Sn. Benbassa . Senatör adayı olması ve akabinde seçilmesi de bunu kanıtlar nitelikte herhalde. Kelimenin gerçek -belki de biraz Fransız bağlamı içindeki- anlamıyla "aydın" bir kimliğe sahip olduğunu söylemek çok yanlış sayılmaz herhalde.

Önceden haberdar olmayan okurlarımız için, kişisel internet sayfası şu:
http://www.estherbenbassa.net/

Ayrıca bir de blogu var, daha doğrusu bir Fransız bloglar sitesinde kendi adına bir yeri var. Adresi şu:
http://www.rue89.com/passage-benbassa


Hamiş.
Çok merak ediyorum yarın hangi gazetemiz bu duruma dair bir haberle karşımıza çıkacak acaba. Türk basınında bu haberi ilk duyuran bizim naçizane blogumuz mu oldu dersiniz :)

3 yorum:

adsumcu dedi ki...

Ekolojistler'den senatör seçilen Jean-Vincent Placé, senato başkanlığı seçimlerinde kendilerinnin bir aday göstermeyeceğini, EELV'nin (Yeşil-Ekolojistler) tüm senatörlerinin sosyalist aday Jean-Pierre Bel'i destekleyeceğini
açıkladı.

Bel, "sürdürülebilir gelişme"yi sağlayamak amacıyla neler yapılabileceğini tartışacak bir komisyon kurulacağına dair Bel'den öneriler aldıklarını da belirtti.

Le Nouvel Observateur - AFP

adsumcu dedi ki...

http://www.rue89.com/passage-benbassa/2011/09/26/au-senat-tout-le-monde-est-mon-ami-ca-ne-va-pas-durer-223663

Kendi kaleminden Benbassa'nın seçim gününe dair izlenimleri. Bu arada twitter'den edindiğim bilgi şu: Benbassa ilk olarak göçmenlere oy hakkına ilişkin çalışacağını açıklamış.

adsumcu dedi ki...

http://www.estherbenbassa.net/premiers-pas-au-senat-photos.html

Senato'daki ilk fotoğrafları. Pembe ayakkabılara dikkatinizi çekerim.