23 Nisan 2009 Perşembe

Doodle-doodle-dam!

İnternet dünyasına azıcık aşina olanların bildiği gibi gibi Doodle Google'ın özel günler için yapılan logolarına verilen isim. Dünya Günü, Leonardo da Vinci'nin doğumgünü, Olimpiyatlar gibi takvimde özel yeri olan günlerde Google arama sayfasındaki logo değişiyor, bu yeni cicili bicili logoya tıkladığınızda o günün anlam ve önemiyle ilgili arama sonuçlarını Google herhangi bir anahtar sözcük kullanılmadan önümüze seriyor.

Son yıllarda Türkiye'ye spesifik tarihlerde de google.com.tr sayfasının logosu değişmeye başladı. Mesela bugün Türkiye'den giren kullanıcılar Google logosunun yerinde elinde Türk bayrağıyla kaydıraktan kayan çocuklar gördüler. (Bu esnada İngiltere'den giren kullanıcılar şövalyeye naz yapan ejderha figürüyle karşılandı. İngilizler St. George Gününü kutlamaktalar zira bugün. [Parantez içinde parantez oluyor ama Türkiye'de de Aya Yorgi'ye hacı olmaya, dilek dilemeye gidenlerin sayısı azımsanacak ölçüde değildir 23 Nisanlarda.])

Bugün de Türkiye'nin aynası Ekşi Sözlük'te konuyla ilgili bir tartışma vardı. Efendim Google'ın yaptığı jest midir değil midir? Bu sadece Türkiye'de IP'li kullanıcıların göreceği bir şeyse kendimiz çalıp kendimiz oynamış olmuyor muyuz? Google'ı alkışlayalım mı kınayalım mı? Derken ne olduysa Lagrima müstear isimli delinin biri Aynalı Kemer isimli blgouna asparagastan öte şaka olduğu belli olan bir yazı yazdı, bu yazıyla ilgili de gidip Ekşi Sözlük'te sanki gerçekmişcesine bir başlık açtı. Sonrasında geyiğin tadını alan bir kaç arkadaşı da gaz verici entrylerle devam ettiler muhabbete. Yok Facebook grubu açalım, yok forward mail gönderelim diye.

Filmin koptuğu nokta maalesef ki burası oldu. Birileri bu haberi ciddiye aldı. Hem de blogdaki ilk yazıda geçen "Google'ın ofis binasının önünde kamyondan logo indirmek" ve indirilen logoyu gören "İlyas Hammoth" isimli şahıs gibi absürd öğelere rağmen. Facebook grubu geyiğine açıldı ve bir anda 50 üyeye ulaştı (şimdi baktım 53 olmuş). Dahası bir anda Facebook duvarında kavga etme, birbirine küfür etme safhasına geçildi. Alakalı gruplar listesinin en tepesinde yer alan ve şaka maka değil ciddi amaçlarla kurulan BU HARİTALARI ÇİZENLERE BUNLARI YEDİRMEK İSTEYENLER!!HAYDİ 1.000.000 ÜYE!!! grubunun wall'una da hemen yardım çağrıları yazıldı ve işler iyice çığrından çıktı. (Bu arada bu 1.000.000 kişi olmaca ve "arkadaş listeni davet etmeyeceksen katılma" muhabbeti yapmaca meselelerine dair de başka bir yazının niyetini buradan edelim.)

Şimdi yarını bekliyoruz. Mesela Hürriyet, Milliyet olmadı Yeniçağ falan gibi gazetelerden biri bunu haber yapsa, dese ki "Google logo yapıyormuş bugün", geniş kitleler bunu ciddiye alsa, halk galeyana gelse sokaklara dökülse, "kuşluk vakti çıksak kahvaltıyı Erivan'da ederiz" demeçleri verilse mesela... Olmaz mı? "Olur mu canım öyle şey?" diyenlere "6-7 Eylül olayları" desem ben? Yetmedi mi? "Maraş katliamı" desem?

Maraş katliamı demişken, dün bir filmden bir sahneyi anlatıyordum Allahsızlığı Yayma Kürsüsü Başkanı diye. O sırada bilmiyordum, sonradan öğrendim Güneş Ne Zaman Doğacak isimli bir filmden bir klipmiş benim bahsettiğim. Maraş katliamını tetikleyen sinemaya bomba atılması olayı yaşandığı sırada sinemada ülkücülerin izlediği film tam da bu filmmiş. Linke bir tıklayıverin de insanların ne derece gülünç şeylerden galeyana gelebildiklerini bir görüverin. Hem eğlence olur, hem ibret. Belki o zaman "Olur mu öyle şey?" tepkisiyle de karşılamazsınız endişelerimi...

5 yorum:

SE7IN dedi ki...

şimdi okuyunca fark ettim ki "se7in odasından bildiriyor" tonu hakim olmuş yazıya biraz...
geyik parsellemek de böyle bir şey heralde, eğer bu olayın bombası patlarsa blogcanak çok ekmeğini yiyebiliriz, patlamazsa (ki inşallah patlamaz) geçmiş olsun...

Yakup Karakurt dedi ki...

deli ha?
çok gücendim.

SE7IN dedi ki...

efendim ne demiş büyükler? "delinin biri bir kuyuya bir taş atmış, kırk akıllı çıkaramamış" bizim de yazımızda kullandığımız "deli" kelimesi bu atasözüne referansla kullanılmıştır. gücenmeye mahal ve gerek görmüyorum :)

OzgurB dedi ki...

güneş ne zaman dogacak filmi en az dunyayı kurtaran adam kadar kulttur gozumde ancak belki filmin maras katliamı ile olan dolaylı bagı sebebiyle belki de filmde olanları ciddiye alabilen insan evlatlarının bulunması ihtimali yuzunden bu kadar one cıkarılamamıs.

filmin ana teması komunizmin ne menem bir şey olduğu, bu minvalde allahsız komunistler gitmiş böyle bi kursu kurmuslar filan da falan.

filmin ilgili kısmını eger youtube'a girebiliyorsanız şu linkten gorebilirsiniz http://www.youtube.com/watch?v=4ucjyL0fc6Q

iyi seyirler.

SE7IN dedi ki...

bu arada yazının genelinden alakasız olmakla birlikte bugün fark ettim ki artık youtube'ün de logoları değişmekye. misal bugün insanın aya ayak basışının 40. yıldönümü olması dolayısıyla şirin şeker roketli bi logosu olmuş:

http://picasaweb.google.com/sevinturan/FikirMahsulleriOfisi?authkey=Gv1sRgCP3ZwaPR2J_NLQ#5360452443152943714